Uručene nagrade grada Beograda

Bez autora
Apr 19 2012

Na svečanoj sednici Skupštine grada Beograda, povodom manifestacije “Dani Beograda”, koja se održava od 16. do 19. aprila, danas su proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2011. godinu. Sednicom je predsedavao Aleksandar Antić, predsednik gradske skupštine, a prisustvovali su gradonačelnik Dragan Đilas, gradski odbornici, članovi Gradskog veća, sekretari sekretarijata, predsednici opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća, te predsednici i članovi komisija za dodelu nagrada. Skupština grada Beograda ove godine, po deseti, jubilarni put dodeljuje ovu nagradu kojom se odlikuju najbolji u 19 različitih oblasti. Komisije za dodelu nagrade bile su sastavljene od najeminentnijih stručnjaka. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uručili su Nagradu grada Beograda za 2011. najboljim stvaraocima i pojedincima u glavnom gradu.

Uručene nagrade grada BeogradaNa svečanoj sednici Skupštine grada Beograda, povodom manifestacije “Dani Beograda”, koja se održava od 16. do 19. aprila, danas su proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2011. godinu.

Sednicom je predsedavao Aleksandar Antić, predsednik gradske skupštine, a prisustvovali su gradonačelnik Dragan Đilas, gradski odbornici, članovi Gradskog veća, sekretari sekretarijata, predsednici opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća, te predsednici i članovi komisija za dodelu nagrada.

Skupština grada Beograda ove godine, po deseti, jubilarni put dodeljuje ovu nagradu kojom se odlikuju najbolji u 19 različitih oblasti. Komisije za dodelu nagrade bile su sastavljene od najeminentnijih stručnjaka.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uručili su Nagradu grada Beograda za 2011. najboljim stvaraocima i pojedincima u glavnom gradu. Dragana Đilasa je tom prilikom istakao da dobitnici nagrada na najbolji način reprezentuju prošlogodišnja dostignuća u gradu Beogradu.

Nagradu za pozorišno stvaralaštvo dobio je Vlastimir Đuza Stojiljković za ulogu Dina u predstavi “Otac na službenom putu”, nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je Borislav Radović, za delo “Ponešto o pesnicima i poeziji”, a nagradu za film i radio-televizijsko stvaralaštvo Miloš Radivojević, za režiju dugometražnog igranog filma “Kako su me ukrali Nemci”.

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije, nagradu je dobila Vjera Damjanović, za izložbu “Biblioteka svetlosti”, za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Vojislav Bubiša Simić, dirigent, kompozitor i aranžer, za koncert “Sentimentalno putovanje” sa Big bendom RTS-a.

Za društvene i humanističke nauke nagrađen je profesor Vukašin Pavlović za delo “Država i društvo”, za prirodne i tehničke nauke Velimir Radmilović za delo objavljeno u prestižnom međunarodnom časopisu, a za pronalazaštvo su nagrađeni Aleksandar Veg, Aca Gobeljić, Dejan Simić i Goran Šiniković.

Nagradu iz oblasti medicine dobili su doktori Miodrag Ostojić, Vladimir Kanjuh i Branko Beleslin za delo “Kardiologija”, za arhitektru i urbanizam Milenija i Darko Marušić za kombinovanu dečju ustanovu “Cerak Vinogradi”, dok je iz oblasti poljoprivrede nagradu je dobio Ivan Jeremić za uspešno uvećanje stada goveda i proizvodnju mleka.

Nagrada za novinarstvo uručena je voditeljskom paru Irena Jovanović i Jugoslav Pantelić, za koncept emisije “Beograde, dobar dan”, nagrada iz oblasti obrazovanja otišla je u ruke Nebojše Cvetkovića, direktora Predškolske ustanove “Jelica Obradović”, a nagrada za sport uručena je teniseru Novaku Đokoviću.

Za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke nagrađen je Luka Breneselović za publikaciju “Spomenica Valtazara Bogišića o stogodišnjici njegove smrti”, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada nagradu je dobila Borka Božović.

Za herojsko delo nagradu je dobio Nikola Vlahović, dok su dobitnici Nagrade “Svetislav Stojanović” Slobodan Stojčić, vatrogasac u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Zemun, i Vatrogasno-spasilačka četa Mladenovca.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd nagrađen je autorski tim Beogradske nedelje arhitekture – BINA.

Uručenju nagrada prisustvovali su članovi Gradskog veća, predstavnici Gradske uprave, javnih i komunalnih preduzeća grada, istaknuti javni i kulturni radnici, kao i radnici građevinskih preduzeća koji su proteklih godina bili ili su još uvek angažovani na izgradnji infrastrukturnih objekata Beograda, radnici “Planuma”, “Jedinstva”, “Primorja”, “Projektomontaže”, “Ingrapa”, “Magistrale”, “Ratka Mitrovića”, “Balkan gradnje”, “Zlatiborgradnje”, “Inkopa”, “Ferbilda” i drugih preduzeća.

Praznik “Dani Beograda” ustanovljen je 2002. godine i predstavlja objedinjavanje dva značajna datuma iz istorije glavnog grada, a to su prvo pominjanje slovenskog imena Beograda, koji se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik